درمان درد گردن با فیزیوتراپی

درمان درد گردن با فیزیوتراپی
0 ۶۷۶

پارگی دیسک

در اکثر موارد پارگی دیسک به علت بالا رفتن سن به وجود می‌آید. از آن جایی که کمر و گردن وظیفه تحمل وزن بدن را بر عهده دارند با گذر زمان دچار آسیب دیدگی خواهند شد. درد قسمت می‌انی کمر و درد شدید پاها از علائم شایع پارگی دیسک محسوب می‌شود. معمولاً در هنگام نشستن بیمار دچار درد بیشتری می‌شود و برخی کارها از قبیل سرفه کردن، عطسه کردن، بر داشتن اجسام و خم شدن به سمت جلو باعث بدتر شدن علائم بیمار خواهد شد.

آرتروز

تعداد زیادی از افراد مبتلا به آرتروز از سفتی یا درد موضعی در ناحیه آسیب دیده شکایت دارند. افرادی که دچار آرتروز در ستون فقرات گردن هستند در چرخاندن گردن یا خم کردن آن مشکل دارند. در موارد شدید تغییرات حاصل از آرتروز به ریشه یکی از اعصاب فشار وارد می‌‌کند و هنگامی ‌که عصب تحت فشار قرار می‌گیرد شما دچار مشکلات متعددی از قبیل درد، تغییر در حس یا ضعف در دست یا بازوی خود خواهید شد. برای درمان آرتروز ستون فقرات گردن معمولاً در ابتدا از روش‌های درمانی مراقبتی استفاده می‌شود. تعداد زیادی از مدالیته‌هایی که برای بهبود سلامت ستون فقرات مورد استفاده قرار می‌‌گیرند باعث افزایش توانایی حرکتی و قدرت گردن و کاهش درد خواهند شد.

زائده‌های استخوانی

وجود زائده‌های استخوانی در ناحیه گردن نشان دهنده افزایش فشار بر مفاصل ستون فقرات است که بدن با گذر زمان با ایجاد این زائده‌های استخوانی به فشار ایجاد شده واکنش نشان می‌دهد. در تعداد زیادی از موارد تشکیل زائده‌های استخوانی یا سایر تغییرات تحلیل برنده به عنوان فرایند طبیعی پیری در نظر گرفته می‌‌شوند. وجود زائده‌های استخوانی ضرورتاً به این معنا نیست که درد گردن به زائده‌های استخوانی ارتباط دارد. عکس برداری توسط اشعه ایکس می‌تواند وجود زائده‌های استخوانی را نشان دهد.

بیماری تحلیل برنده دیسک

بیماری تحلیل برنده دیسک در ناحیه گردن اختلالی است که به علت ضعیف شدن یک یا چند عدد از دیسک بین مهره‌های گردن که نقش ضربه گیر بین مهره‌ها را ایفا می‌کنند، به وجود می‌آید. این اختلال معمولا به عنوان یک بخش از فرآیند طبیعی پیری به وجود می‌‌آید اما ممکن است به علت آسیب دیدگی نیز ایجاد شود. هنگامی‌ که دیسک دچار تحلیل رفتگی می‌شوند بخش زیادی از قابلیت‌های عملکردی خود از قبیل جذب ضربه را از دست خواهد داد که این امر باعث به وجود آمدن درد قابل توجه و اسپاسم عضله خواهد شد.

بیرون زدگی دیسک

بیرون زدگی دیسک گردن می‌‌تواند به علت وارد شدن فشار بسیار زیاد به دیسک بین مهره‌ها به وجود بیاید. به طور کلی منظور از دیسک گردن، جابجا شدن مهره‌ها خارج از فضای طبیعی خود است. عباراتی از قبیل بیرون زدگی دیسک، لغزش دیسک، فتق دیسک، پارگی دیسک یا جابجا شدن آن بدین معنا است که دیسک از فضای اصلی خود فاصله گرفته است. درمان بیرون زدگی دیسک با توجه به شدت علائم و نشانه‌های بیمار و میزان آسیب دیدگی عصب انجام خواهد شد. در اکثر موارد بیرون زدگی دیسک گردن طی مدت ۶ هفته تا ۳ ماه از شروع آسیب دیدگی بهبود پیدا می‌‌کند.

سندروم فاست

درد مفصل فاست گردنی می‌‌تواند در قسمت قاعده جمجمه، قسمت فوقانی کمر و شانه‌ها، قسمت میانی کمر یا گردن احساس شود. برخی از بیماران به طور مکرر دچار سردرد می‌شوند و حتی از شنیدن صدای زنگ در گوش‌های خود شکایت دارند. سندروم فاست به دلایل مختلفی از قبیل وارد شدن ضربه به سر یا حتی نامناسب بودن حالت بدن که فشار زیادی را به بافت‌های نرم ستون فقرات وارد می‌کند و باعث بروز التهاب و درد در مفاصل فاسد می‌شود، به وجود خواهد آمد. روش‌های درمانی مراقبتی از قبیل اصلاح حالت بدن، ماساژ بافت نرم و درمان دستی نواحی آسیب دیده و گاهی اوقات تزریق دارو برای بهبود این اختلال مورد استفاده قرار می‌گیرند.

میوپاتی

منظور از میوپاتی بروز علائم نورولوژیکی مرتبط با طناب نخاعی است که یک اختلال جدی در نظر گرفته می‌‌شود زیرا می‌تواند باعث آسیب دیدگی دائمی نخاع شود. این اختلال می‌‌تواند به علت تحت فشار قرار گرفتن نخاع ناشی از تنگی کانال نخاعی، بیرون زدگی دیسک و زائده‌های استخوانی به وجود بیاید. میوپاتی یک اختلال بسیار جدی است و در صورتی که درمان نشود باعث آسیب دیدگی دائمی و قابل توجه عصب و عوارضی از قبیل فلج و حتی مرگ بیمار خواهد شد.

درد میوفاسیال/ اسپاسم عضلانی

سندروم درد میوفاسیال در گردن یک نوع درد عضلانی است که به علت وارد شدن ضرب به عضله یا وارد شدن فشار و ضربه‌های خفیف اما مداوم به وجود می‌آید. این نقاط ماشه ای دردناک در آن قسمت از عضلات گردن به وجود می‌‌آیند که به مدت طولانی تحت فشار قرار داشته اند. استرس، خواب ناکافی و ورزش نامناسب از عواملی هستند که باعث بدتر شدن علائم این اختلال خواهند شد. می‌توان به کمک فیزیوتراپی تخصصی به بهبود علائم و نشانه‌های سندروم درد میوفاسیال کمک کرد.

شکستگی ستون فقرات

معمولاً شکستگی استخوان‌های گردن به علت وارد شدن ضربه بسیار پر قدرت به گردن ایجاد می‌شود اما گاهی اوقات ضعیف بودن استخوان‌ها ناشی از پوکی استخوان، تومور یا سایر بیماری‌ها منجر به شکستگی استخوان خواهد شد. درمان شکستگی‌های ستون فقرات به محل و نوع شکستگی و همچنین شدت تحت فشار قرار گرفتن اعصاب ناحیه گردن بستگی دارد.

تنگی کانال نخاعی

منظور از تنگی کانال نخاعی، تنگ شدن کانال نخاعی است به نحوی که نخاع یا ریشه اعصاب تحت فشار قرار می‌‌گیرند. علائم و نشانه‌های تنگی کانال نخاعی به درگیر شدن ریشه اعصاب نخاع، نخاع یا هر دو بستگی دارد. در صورتی که فقط ریشه اعصاب نخاع درگیر شده باشند بیمار دچار درد انتشار دهنده خواهد شد که درد در دست‌ها و بازوها نیز احساس می‌شود. تغییرات تحلیل برنده پیشرونده باعث بدتر شدن تنگی کانال ناحیه گردن نخواهد شد.

حرکت ناگهانی گردن به سمت جلو و عقب

این اختلال یکی از آسیب‌های شایع بافت نرم گردن است و معمولاً به علت حرکت کردن ناگهانی گردن به سمت جلو و سپس عقب به وجود می‌آید. در این اختلال معمولاً رباط‌ها و عضلات گردن که نقش محافظ را برعهده دارند و سر را روی گردن نگه می‌دارند بیشتر دچار آسیب دیدگی خواهند شد. تصادفات خودرویی، آسیب دیدگی در حین ورزش یا سقوط از ارتفاع از دلایل شایع بروز این اختلال محسوب می‌شوند. افرادی که دچار این اختلال می‌‌شوند از درد گردن، سفتی و درد انتشار دهنده به شانه‌ها و قسمت فوقانی کمر شکایت دارند. این اختلال می‌تواند به صورت خفیف تا شدید به وجود بیاید.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

گاهی اوقات درد گردن و علائم و نشانه‌های مرتبط با آن زندگی فرد را دچار اختلال می‌کنند به نحوی که بیمار برای خوابیدن مشکل خواهد داشت. این علائم معمولا موقت هستند و در نهایت کاهش پیدا می‌‌کنند و از آنجایی که آستانه تحمل درد در همه بیماران یکسان نیست شرایط یکسان در هنگام بروز این اختلال نخواهند داشت. بیمار باید برای بررسی دقیق گردن خود و علائم و نشانه‌هایی که دارد به پزشک مراجعه نماید. به طور کلی در صورتی که بیمار به علت ضربه ناگهانی یا شدید از قبیل سقوط از ارتفاع یا تصادف دچار درد شدید گردن و بازوها شود باید فوراً به پزشک مراجعه نماید. سفتی شدید گردن، عدم تسکین علائم بیمار پس از یک هفته، بی حسی یا سوزن سوزن شدن، اختلال در تعادل و بی اختیاری ادرار یا مدفوع در زمره علائم هشدار دهنده قرار دارند و به معنای نیاز به ارزیابی و درمان فوری می‌باشند.

فیزیوتراپی گردن

فیزیوتراپی به عنوان یکی از بهترین روش‌های موجود برای درمان درد گردن در نظر گرفته می‌شود. متخصص فیزیوتراپی ابتدا به انجام معاینه جسمانی می‌پردازد تا دامنه حرکات گردن و میزان محدودیت‌های حرکتی ناشی از درد را ارزیابی نماید سپس با توجه به نتایج حاصل از معاینات اولیه به طراحی برنامه درمان خواهد پرداخت. بیمار و متخصص فیزیوتراپی با یکدیگر همکاری نزدیک دارند تا همه انتظارات و اهداف درمانی پوشش داده شود. به طور کلی هدف از درمان، تسکین درد گردن و گذراندن هرچه سریع‌ تر دوران بهبود است.

متخصص فیزیوتراپی بر بهبود حالت بدن تمرکز می‌‌کند تا عضلات گردن سریع زودتر بهبود یابند و از بروز آسیب دیدگی مجدد در آینده پیشگیری گردد. پزشک برای کمک به بیمار از روش‌های دیگری مانند کمپرس گرم، اولتراسوند تراپی یا تحریک الکتریکی استفاده خواهد کرد. روش‌های مراقبت در منزل نیز می‌توانند به تسکین درد گردن کمک کنند. متخصص فیزیوتراپی به منظور کنترل مشکلات گردن از روش‌های درمانی مختلف استفاده می‌‌کند.

آموزش، توصیه و اطمینان خاطر

پزشک به بیمار کمک می‌‌کند با ماهیت درد آشنا شود، بداند که یک مشکل شایع است و با روش‌های موجود برای کنترل درد آشنا شود و از گردن خود بیشتر مراقبت نماید.

درمان دستی

یکی از روش‌های درمانی که برای بهبود درد گردن مورد استفاده قرار می‌گیرد  حرکات دست یا درمان دستی است که شامل روش‌های مخصوص برای کاهش سفتی گردن و بهبود دامنه حرکات آن است. درمان دستی یک روش موثر برای تسکین درد گردن و رفع سردرد و علائم نشانه‌های مرتبط است.

ورزش درمانی

متخصص فیزیوتراپی با توجه به شرایط شما تمرینات ورزشی مخصوصی را توصیه می‌‌کند که به بهبود عملکرد عضلات و بافت‌های گردن و تقویت آنها کمک می‌نمایند. این تمرینات ورزشی با توجه به نیازهای خاص بیمار و با هدف تسکین درد، بهبود حالت بدن و دامنه حرکات گردن، افزایش انعطاف پذیری گردن، محافظت از عضلات شانه و کتف، افزایش قدرت و پایداری عضلات گردن، بهبود تعادل و عملکرد صحیح بدن و کنترل حرکات چشم و سر در هنگام بروز سرگیجه یا سردرد شدید؛ توصیه می‌‌شوند.

نکاتی برای مراقبت از بدن در محیط کار و منزل

قرار گرفتن بدن در حالت نامناسب و به مدت طولانی، برداشتن اشیا به صورت اشتباه و حمل کردن آنها می‌تواند باعث بروز درد گردن و سر شود. متخصص فیزیوتراپی با در نظر گرفتن شرایط بیمار توصیه‌های لازم برای محافظت از گردن و پیشگیری از وارد شدن فشار اضافی به این ناحیه را ارائه خواهد کرد.

برنامه مراقبت از خود

به منظور پیشگیری از بروز مجدد درد باید به طور کامل از گردن خود محافظت کنید. متخصص فیزیوتراپی در این راستا به شما کمک می‌کند و تمرینات ورزشی ساده ای را توصیه می‌نماید که باعث تقویت گردن می‌شوند. شما باید سعی کنید این تمرینات را وارد برنامه روزمره خود نمایید تا حفظ حالت صحیح گردن و بدن به یکی از عادات شما تبدیل شود. هدف از طراحی این برنامه خود مراقبتی کنترل درد و پیشگیری از شعله ور شدن سردرد و درد شانه و گردن در آینده است.

اولتراسوند تراپی

دستگاهی است که به تولید امواج پر قدرت صدا می‌‌پردازد که به طور مستقیم به سمت ناحیه دردناک بدن ارسال می‌شوند. این امواج صدا در هنگام عبور از بدن باعث ارتعاش در مولکول‌ها خواهند شد که این امر اصطکاک و گرما را در بافت‌های بدن ایجاد خواهد کرد. باقیمانده امواج صدا در بافت‌های مطرح بدن به گرما تولید می‌شوند که گرمای تولید شده باعث تسکین درد و افزایش گردش خون غنی از اکسیژن و مواد مغذی به بافت‌های آسیب دیده خواهد شد. اولتراسوند تراپی روشی است که به پزشک اجازه می‌دهد به بافت‌های عمیق زیر سطح پوست دسترسی پیدا کند و به درمان آنها بپردازد.

تحریک الکتریکی

این روش درمانی با ارسال جریان خفیف الکتریسیته از طریق پوست به تحریک اعصاب بدن می‌پردازد. برخی از افرادی که تحت درمان با این روش قرار گرفته اند می‌گویند ارسال جریان الکتریسیته حسی شبیه ماساژ پوست را به وجود می‌آورد. تحریک الکتریکی می‌تواند با ارسال امواج الکتریسیته به تسکین درد بپردازد. دو دانشمند این روش درمانی را کشف کرده‌ اند که بر اساس این نظریه‌ها هنگامی‌ که شما روی سطح پوست خود هر حس دیگری به غیر از درد داشته باشید مانند ماساژ دادن پوست یا حتی جریان خفیف الکتریسیته، باعث می‌‌شود که کانال نخاعی به مسدود کردن مسیرهای درد بپردازد و به این ترتیب از ارسال سیگنال‌های درد به مغز جلوگیری خواهد شد. تحریک الکتریکی باعث می‌شود امواج خفیف الکتریسیته در مقایسه با سیگنال‌های درد با سرعت بیشتری به سمت سیستم اعصاب مرکزی بروند که این امر باعث می‌‌شود که اطلاعات الکتریکی به مسدود کردن مسیرهای درد بپردازند و سیگنال‌های درد توانایی ارسال به مغز را نداشته باشند. پس از تسکین درد عضلات بدن که دچار اسپاسم شده بودند شل می‌شوند و شما می‌توانید با درد کمتری شروع به ورزش کردن نمایید. می‌توان از سایر تنظیمات دستگاه برای تحریک بدن به منظور تولید اندروفین بیشتر استفاده کرد. این ترکیبات شیمیایی طبیعی درون بدن تولید می‌‌شوند و عملکردی شبیه داروهای مسکن بسیار قوی دارند که به منظور تسکین درد باید هر ۸ ساعت یک بار مصرف شوند.

ماساژ بافت نرم

متخصص فیزیوتراپی در زمینه‌های مختلف ماساژ درمانی و به حرکت در آوردن بافت نرم برای بهبود درد گردن تخصص دارد. تحقیقات نشان داده است که ماساژ درمانی با شل کردن عضلات به تسکین درد و رفع اسپاسم آنها کمک می‌‌کند زیرا میزان ارسال خون غنی از اکسیژن و مواد مغذی به ناحیه آسیب دیده افزایش پیدا می‌کند و مواد شیمیایی التهاب آور از درون بافت خارج می‌‌شوند. ماساژ بافت نرم می‌تواند به شل شدن عضلات و افزایش طول آن‌ها کمک کند شما می‌توانید با درد کمتر شروع به ورزش کردن نمایید.

متخصص فیزیوتراپی می‌تواند به اشکال مختلف به ماساژ یا حرکت دادن بافت نرم بپردازد. ضربات خفیف بافت و روش‌های مخصوص آزاد سازی میوفاسیال می‌‌توانند با حرکت دادن لایه ضخیم فاسیا زیر سطح پوست و اطراف عضله می‌‌توانند به بهبود توانایی حرکتی بیمار کمک کنند. برای انجام این روش درمانی باید عضله در یک موقعیت خاص قرار بگیرد که کوتاه ترین طول ممکن را دارد. این وضعیت به پزشک کمک می‌‌کند عصب را در بهترین حالت درون عضله قرار دهد.

می‌‌توان از انرژی عضله برای به حرکت در آوردن بافت نرم استفاده کرد. متخصص فیزیوتراپی عضله شما را در یک موقعیت خاص قرار می‌دهد سپس از شما می‌خواهد از آن استفاده نمایید. هنگامی ‌که شما در حالت استراحت قرار دارید متخصص فیزیوتراپی به تدریج به کشش عضله خواهد پرداخت.

به حرکت در آوردن مفصل

به حرکت در آوردن مفصل یک روش تخصصی است که باید توسط متخصص فیزیوتراپی انجام شود. وارد کردن فشار خفیف به مفصل باعث افزایش لغزندگی سطح مفصل، رفع سفتی و درد آن و افزایش توانایی حرکتی خواهد شد. در صورتی که درد مفصل درمان نشود می‌‌تواند به یک درد ناتوان کننده عضلانی تبدیل گردد. به عبارت دیگر درد باعث اسپاسم عضلاتی می‌شود که وظیفه محافظت از مفصل را برعهده دارند و به این ترتیب از میزان دامنه حرکات شما کاسته می‌شود. بروز درد و سفتی مفصل باعث می‌شود شما تمایلی به تکان دادن گردن خود نداشته باشید که عدم حرکت گردن باعث افزایش سفتی و درد بیشتر در این ناحیه خواهد شد. در نتیجه شما دچار اسپاسم و درد عضلات محافظ گردن خود می‌شوید.

متخصص فیزیوتراپی با ایجاد فشار خفیف یا به حرکت در آوردن مفصل در روند ارسال سیگنال‌های درد به مغز جلوگیری می‌کند که این فرآیند باعث شل شدن عضله می‌شود. هنگامی ‌که عضله شروع به شل شدن می‌نماید از میزان درد شما کاسته خواهد شد و توانایی گردن برای بهتر حرکت کردن افزایش خواهد یافت.

تراکشن

استفاده از تراکشن باعث بهبود درد عضله و مفاصل گردن خواهد شد. متخصص فیزیوتراپی در ابتدا از این روش به صورت امتحانی استفاده می‌کند تا تاثیرات مثبت آن در تسکین درد گردن شما را ارزیابی نماید. تراکشن در اشکال مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. دستگاه‌های مختلف تراکشن به بهبود مشکلات گردن کمک می‌کنند.

میزان فشار حاصل از دستگاه روی گردن و زمان اعمال فشار با توجه به شرایط شما مشخص خواهد شد. تراکشن دستی یک روش دیگر برای کشش گردن محسوب می‌شود. برخی از انواع دستگاه‌های تراکشن خانگی نیز وجود دارد که می‌توانید از آنها استفاده نمایید. میزان فشاری که به گردن وارد می‌شود به شرایط جسمانی شما بستگی دارد به عنوان مثال در مراحل ابتدایی برای تسکین درد به ویژه درد ناشی از آرتروز باید از فشار خفیف دستگاه استفاده گردد. در مواردی که سفتی یا درد گردن خفیف است می‌‌توان از تراکشن بیشتر استفاده کرد تا به تدریج شرایط جسمانی شما بهبود یابد.

فیزیوتراپی جیحون فیزیوتراپی جیحون تهران فیزیوتراپی خوب کارون
فیزیوتراپی غرب تهران فیزیوتراپی کارون تهران فیزیوتراپی منطقه ۱۰

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.